Spotkanie nad morzem-test i ebooki


Szukasz streszczenia lektury Spotkanie nad morzem, a może testu, ebooka czy całej ksiazki autrostwa Jadwigi Korczakowskiej. Dobrze trafiłeś – już wkrótce na tej stronie wszystko o lekturze "Spotkanie nad morzem"…a tymczasem zapraszamy:

Lekturę w formie zapisu mp3 można kupić już za 14,95 pln, a w formie ebooka już za 12,90. Jest wiele serwisów na których znajdziecie streszczenia i opisy, jednak my zachęcamy do przeczytania pełnej wersji. Poniżej znajdziecie test/sprawdzian ze znajomości lektury!  Odpowiedzi na test na dole artykułu!

 Dom z widokiem na morze i pierwsze upragnione wczasy nad morzem – tak główna bohaterka czyli Danusia spędza swoje wymarzone wakacje. Władysławowo – to właśnie na plaży Danusia spotkała niewidomą Elzę.  Chcesz wiedzieć więcej – przycztaj lekturę, posłuchaj ebooka, a gdy już skończysz, koniecznie sprawdź swoją wiedzę wypełniając test dotyczący książki "spacer nad morzem" – odpowiedz na pytania: 

jak potoczyly sie losy Elzy i Danusi po wyjezdzie do Torunia?
Jaki prezent przywiozła Elzie mama Danusi ?
gdzie Danusia udała sie po śniadaniu ?

Lub wypełnij Test sprawdzający znajomość lektury klasy IV szkoły podstawowej „Spotkanie nad morzem” Jadwigi Korczakowskiej.

1.Danka Gawlik mieszka wraz z rodzicami w:
a)Warszawie
b)Krakowie
c)Toruniu

2.Mama Danki ma na imię:
a)Irena
b)Katarzyna
c)Teresa

3.Pani Ada Rudzka jest z zawodu:
a)dziennikarką
b)stomatologiem
c)pisarką

4.Ratlerek pani Ady wabi się:
a)Dżeki
b)Smok
c)As

5.Łucja Rudzka jest:
a)matką pani Ady
b)babcią pani Ady
c)teściową pani Ady

6.Artur gra na:
a)puzonie
b)skrzypcach
c)pianinie

7.Większa część akcji powieści rozgrywa się w:
a)Gdańsku
b)Władysławowie
c)Mielnie

8.Opiekunowie Elzy to:
a)Kunkielowie
b)Budziszowie
c)Kaczorowie

9.Danka przekonuje się o tym, że Elza jest niewidoma, gdy:
a)daje jej książkę w prezencie
b)uważnie patrzy jej w oczy
c)Elza potyka się o kamień

10.Pani Gawlikowa przywozi dla Elzy:
a)tornister
b)lalkę
c)organki

11.”Skarb”, który Danka otrzymuje od Elzy to:
a)zasuszone trawy morskie
b)model statku
c)bursztyn z komarem

12.Pani Ada Rudzka postanowiła, że:
a)odda Elzę do domu dziecka
b)adoptuje dziewczynkę
c)pozostawi ją u Budziszów

 

Prawidłowe odpowiedzi:
1-c; 2-a; 3-b; 4-b; 5-c; 6-a; 7-b; 8-b; 9-a; 10-c; 11-c; 12-b;

 

 

VN:F [1.9.16_1159]
Rating: 4.0/5 (54 votes cast)
Spotkanie nad morzem-test i ebooki, 4.0 out of 5 based on 54 ratings

1 opinia dla “Spotkanie nad morzem-test i ebooki

  1. Test przynajmniej się sprawdza ;d nie jak na innych pisze że to mama danusi adoptuje elzę xD zapraszam na INSTANGRAMA nick na instangramie : Abciaak_

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*